Rajat ylittävä asiointi

SDG-asetus velvoittaa, että sen liitteen II menettelyiden palvelut on mahdollista hoitaa toisesta EU-jäsenmaasta käsin sähköisesti. Lisäksi kaikki asetuksen liitteen I palveluiden sähköiset asioinnit on toteutettava rajat ylittävästi. Sähköiseksi asioinniksi ei hyväksytä sähköpostia, mutta e-lomake, jonka backendinä toimii sähköposti, hyväksytään sellaiseksi.

Ulkomaalaisen tunnistaminen

Ulkomaalaisen tunnistauminen löytyy Suomi.fi-tunnistautumisen tunnistustavan valinnan alaosasta.

Jos asiointi vaatii tunnistautumista, asiointipalvelussa tulee pystyä tunnistautumaan rajat ylittävästi eIDAS-tunnistuksen avulla

Rajat ylittävälle asiakkaalle voi tarjota myös vaihtoehtoisen tavan sähköiseen asiointiin, kuten oman e-lomakkeen, jossa ei vaadita tunnistautumista.

eIDAS-tunnistautuminen on kuitenkin pakollista, jos asiointipalvelu liitetään OOTS-järjestelmään.

Saat tarkemmat ohjeet eIDAS-tunnistuksesta Digi ja väestötietoviraston Suomi.fi-palveluhallinnasta.  

Viranomaisen on huolehdittava, että käyttäjä voi antaa ulkomaisen

  • kunta- ja maatiedon
  • postinumeron
  • puhelinnumeron.

Tällä hetkellä useissa asiointipalveluissa helpotetaan kuntatiedon lisäämistä täydentävällä valintalistalla, jossa kirjaimia syöttämällä käyttäjälle tarjotaan listaa kunnista. Lisäksi useissa asiointipalveluissa helpotetaan käyttäjää osoitetietojen täyttämisessä lisäämällä kuntatiedot käyttäjän antaman postinumeron perusteella.

Jos SDG-asetuksen piirin kuuluva palvelu (esimerkiksi yrityslupa) on maksullinen, maksu on oltava mahdollista suorittaa myös rajat ylittävästi.

Käytännössä mahdollisuuksia on kaksi:

  1. Jos palvelusta vaaditaan maksua jälkikäteen (esim. valtiokonttorin kautta), tulee laskutus mahdollistaa toiseen jäsenmaahan.
  2. Jos maksu tulee tehdä etukäteen, tulee käyttäjälle mahdollistaa rajat ylittävä verkkomaksaminen.