Ohjeet viranomaisille

Mitä vaatimuksia SDG-asetus asettaa viranomaisille?

EU:n sisämarkkinat mahdollistavat ihmisten, tavaroiden, palvelujen ja pääoman vapaan liikkumisen. Vuoden 2018 lopussa tuli voimaan asetus Digitaalisesta palveluväylästä (Single Digital Gateway, SDG). Sen tavoitteena on tarjota kansalaisille ja yrityksille tarvitsemaansa tietoa rajat ylittävissä tilanteissa sekä ohjata heidät tarvitsemiinsa palveluihin, jotta vapaa liikkuminen EU:n sisämarkkinoilla onnistuisi vaivattomasti. Asetus velvoittaakin jäsenmaita tuottamaan tietoa verkkoon, järjestämään neuvontapalveluja ja digitalisoimaan palvelujaan rajat ylittävästi.

Ymmärrä SDG-asetuksen tavoitteet

Single Digital Gatewayn (SDG) tavoitteena on tarjota EU:n kansalaisille ja yrityksille pääsy tilanteisiinsa sopiviin tietoihin Your Europe -portaalin välityksellä ja samalla ohjata heidät tarvitsemiinsa viranomaisasiointeihin ja neuvontapalveluihin. SDG-asetuksessa määritellään tarkemmin, milloin toisen jäsenmaan kansalaisen tai yrityksen tulee pystyä asioimaan viranomaisen kanssa rajat ylittävästi sähköisesti. Lisäksi osassa asioinneista viranomaisten pitää pystyä välittämään asiakkaan pyynnöstä todistusmateriaaleja toisilleen yhden kerran periaatteen järjestelmän (Once Only Technical System, OOTS) avustuksella.

Your Europe -portaali tarjoaa tietoa rajat ylittävissä tilanteissa

Your Europe -portaali on Euroopan komission yläpitämä sivusto, jossa tarjotaan yrityksille ja kansalaisille tietoa eri tilanteisiin, kuten muutosta toiseen jäsenmaahaan tai liiketoiminnan harjoittamisesta toisessa jäsenmaassa.

SDG-asetuksen mukaan EU-kansalaisten ja yritysten tulee saada Your Europe -portaalista tietoa

  • oikeuksistaan
  • velvollisuuksistaan
  • EU-sisämarkkinoiden säännöistä
  • SDG-asetuksen menettelyistä
  • neuvontapalveluista.

Portaalin oma verkkotoimitus päivittää sivustolle EU:n yhteisiä sisältöjä. Jäsenmaat ovat vastuussa omista kansallisista tiedoistaan, jotka ilmoitetaan verkkosivuina Your Europe -viranomaiskäyttöliittymän linkkirekisteriin. Osa Suomen tiedoista saadaan Suomi.fi-verkkopalvelusta, joka hyödyntää tietolähteenään Palvelutietovarantoa.

SDG-asetus velvoittaa tuottamaan tietoa

Viranomaisten tulee tuottaa tietoa

  • SDG-asetuksen liitteessä I määritellyistä aiheista ja niihin liittyvistä palveluista
  • Liitteen II menettelyistä ja niihin liittyvistä palveluista
  • Liitteen III neuvontapalveluista.

Viranomaisten tulee

  1. tuottaa tiedot omille verkkosivuilleen ja palvelutietovarantoon
  2. linkittää verkkosivut Your Europen -portaalin linkkirekisteriin.

Pyydä tarkemmat ohjeet tietojen tuottamisesta ja linkittämisestä linkkirekisteriin Digitaaliset sisämarkkinat tiimiltä. 

SDG-asetuksen neuvontapalvelut

SDG-asetuksen liitteessä III määritellään neuvontapalvelut, joita jäsenmaiden tulee tarjota rajat ylittävästi ja joista tulee lyötyä tietoa Your Europe -portaalin välityksellä.

Neuvontapalveluja ovat

  • Keskitetyt asiointipisteet
  • Tuoteyhteyspisteet
  • Rakennustuoteyhteyspisteet
  • Ammattipätevyyden tunnustamiseen liittyvät kansalliset tukikeskukset
  • Rajatylittävän terveydenhuollon kansalliset yhteyspisteet
  • Työnvälityspalvelujen eurooppalainen verkosto (Eures)
  • Verkkovälitteinen riidanratkaisu.

Pyydä tarkempaa tietoa neuvontapalvelujen järjestämisestä Digitaaliset sisämarkkinat tiimiltä.

SDG-asetuksen menettelyt ja todistusmateriaalit

Menettelyllä tarkoitetaan SDG-asetuksen kansalaisen tai yrityksen asiointiprosessia yhden tai useamman viranomaisen kanssa asetuksessa tarkemmin määritellyissä tilanteissa. Menettely voi olla esimerkiksi opintoetuuksien hakeminen tai liiketoiminnan harjoittaminen toisessa jäsenmaassa.

Menettely voi sisältää yhden tai useamman palvelun. Esimerkiksi liiketoiminnan harjoittaminen voi vaatia usean yritysluvan hakemista usealta eri viranomaiselta. Taas opintoetuuksia hakiessa, tarvitsee henkilön hakea vain opintotukea Kelasta.

Todistusmateriaalilla tarkoitetaan viranomaistietoa, jota voidaan vaatia jonkin menettelyn asioinnin liitteenä tai sen yhteydessä. Todistusmateriaaleja ovat esimerkiksi kaupparekisteriote tai todistus hyväksytystä opiskelupaikasta. Vuorostaan työtodistukset eivät ole SDG-asetuksen todistusmateriaaleja, koska ne eivät ole viranomaistietoa.

SDG-asetuksen vaatimukset palveluille

SDG-asetuksessa palvelut jakautuvat sen liitteen I aiheisiin ja liitteen II menettelyihin, joilla toisistaan poikkeavat vaatimukset.

  • Liitteen I aiheiden palvelut tulee tarjota rajat ylittävästi sähköisesti, jos niitä tarjotaan jo kansallisesti sähköisesti. Lisäksi, jos jokin liitteen aiheiden palvelu digitalisoidaan, tulee siinä mahdollistaa rajat ylittävä asiointi.
  • Liitteen II menettelyiden palvelut tulee digitalisoida rajat ylittävästi. Lisäksi niiden sähköiset asioinnit tulee liittää OOTS-järjestelmään, jos menettelyssä vaaditaan todistusmateriaalia, joka on haettavissa viranomaisen tietokannasta.

Niin liitteen I aiheiden kuin liitteen II menettelyiden palveluista tulee löytää tietoa Your Europe -portaalin välityksellä.

Liitteiden palvelut voivat olla osittain samat. 

Yhden kerran periaatteen järjestelmä (Once Only Technical System, OOTS)

OOTS-järjestelmä on EU:n sisäinen järjestelmien ekosysteemi, jossa viranomaiset voivat välittää ja vastaanottaa eri viranomaismenettelyissä vaadittavia todistusmateriaaleja yli maiden rajojen.

Se koostuu

  • toisten jäsenmaiden järjestelmistä​
  • komission tuottamista yhteisistä komponenteista 
  • Suomen järjestelmästä​.

Viranomaismenettelyt määritellään tarkemmin SDG-asetuksen liitteessä II.

Esimerkiksi, kun suomalainen henkilö haluaa aloittaa työskentelyn toisessa jäsenmaassa säännellyssä ammatissa, ammattipätevyyden tunnustava viranomainen tarvitsee tiedot suomalaisista tietokannoista ainakin Suomessa tunnustetusta ammattipätevyydestä ja suoritetuista opinnoista.

Tilanteessa tiedot siirretään henkilön pyynnöstä suomen tietokannoista, kuten Koski-rekisteristä, toisen jäsenmaan ammattipätevyysviranomaisen sähköiseen asiointiin OOTS-järjestelmän avulla. Samoin vastaavan ammattipätevyyden myöntävän suomalaisten viranomaisten sähköinen asiointi kytketään osaksi OOTS-järjestelmää, jotta se voi vastaanottaa tietoa muiden jäsenmaiden tietokannoista.

Käyttäjän polku

Käyttäjän polku Your europe portaalista OOTS:iin
 

SDG-asetuksen liitteen I palveluiden asioinnit

SDG-asetuksen liitteen I aiheiden palvelut tulee tarjota rajat ylittävästi sähköisesti, jos niitä tarjotaan jo kansallisesti sähköisesti. Jos jokin liitteen I aiheiden palvelu digitalisoidaan, tulee siinä mahdollistaa rajat ylittävä asiointi.

Liitteen I palveluiden nykyiset sähköiset asioinnit

Lue, kuinka mahdollistat sähköisten asioinnin rajat ylittävästi.

SDG-asetuksen liitteen II palvelut, asioinnit ja todistusmateriaalit sekä tietokannat

SDG-asetuksen liitteen II menettelyiden palvelut tulee

  1. digitalisoida
  2. tarjota rajat ylittävästi
  3. liittää osaksi OOTS-järjestelmää, jos menettelyssä vaaditaan todistusmateriaalia, joka on haettavissa viranomaisen tietokannasta.
SDG-asetuksen Liitteen II menettelyiden tunnistetut palvelut, asioinnit ja todistusmateriaalit

Lisäksi liitteen II menettelyiden todistusmateriaalien tietokannat tulee liittää osaksi OOTS-järjestelmää

SDG-asetuksen liitteen II tunnistetut tietokannat

Jos viranomaiset ottavat suomessa käyttöön uuden tietokannan, jonka tietoja voidaan hyödyntää SDG-asetuksen liitteen II menettelyissä, tulee se liittää osaksi OOTS-järjestelmää.

Ohje tietokannan liittymisestä OOTS-järjestelmään tullaan toteuttamaan, kun liittymiseen liittyvät tekniset tiedot tarkentuvat.